Et nyt mødested

Vi drømmer om, at Trælasten bliver et nyt mødested i Aarhus. Men hvordan gør man egentlig drøm til virkelighed – og skaber et nyt kvarter med puls?

På Trælasten har vi vendt det hele på hovedet. Vi har startet med to ledetråde: bæredygtighed og fællesskab. Bagefter har vi lavet en plan for byliv og byrum – og først til sidst har vi tegnet bygninger og boliger.

Bylivet og fællesskabet på Trælasten handler om at skabe et enestående nærmiljø for alle de nye beboere og virksomheder, som flytter ind. Og så handler det om at holde fast i alle dem, som allerede færdes i området i dag. De studerende, som går på uddannelsessteder i nærheden. Gæster, der besøger Den Gamle By, Botanisk Have og andre kulturelle spots. Naboer, som går langs Brabrandstien eller krydser området på cykel eller gåben. De skal lokkes til at tilbringe endnu mere tid i kvarteret.

Et lokalt strøg der myldrer af liv

med byens bedste mad, drikke, udeservering og spændende små, lokale butikker, co-working og værksteder langs den grønne allé på Daubjergvej.

Et bilfrit stræde og grønne lommer

fra Silkeborgvej og ned til åen kommer et bilfrit kulturstræde med grønne zoner, bænke og græs. Vi bruger regnvand til at skabe frodig bevoksning, og små stier fører til fællesarealer med langborde, grill og hæng-ud-steder.

En fælles legeplads

som er delt med kvarterets børnehave. Den bliver delvist bygget af genbrugstræ fra de gamle træhaller og danner rammen om et eventyrligt univers med plads til leg i sandet, klatring og jorden-er-giftig.

Et fælles Åens Hus

med café, multisal, fælles køkken og fællesarealer både ude og inde til gavn for alle beboere og lokale. Vi planlægger også en platform i åkanten, som inviterer til afslappet hygge ved vandet.

Trælasten har sit hjerte ved åen, som i starten af 1900-tallet var et socialt mødested ved vandet.

Kvarterhuset – Åens Hus – bliver fixpunkt for fællesskab og naboskab på Trælasten.

Åens Hus bliver indrettet til gavn for beboere og lokale. Ude kommer der en stor fælles terrasse med café, hvor voksne kan nyde en god kop kaffe, mens børnene leger på pladsen foran fælleshuset eller på legepladen ved siden af.

Inde kommer der multisal, fællesrum og køkken. Huset lægger op til fællesspisning, foredrag og loppemarkeder – og til foreningsliv med dans, musik og bevægelse for både børn og voksne.

Vi bruger genbrugstræ fra de gamle haller på grunden til at bygge Åens Hus.

Huset tager afsæt i Fiskerhuset lidt længere oppe ad åen, som i starten af 1900-tallet var et aktivt socialt mødested med direkte adgang til vandet. Dengang valfartede byboerne i deres kanoer og fine antræk til fest med mad og drikke og musik i kanten af åens vilde natur.

Værksteder, iværksætteri og lokale ideer

Trælasten skal være et sted, hvor du finder ny inspiration og går på opdagelse.

Et lille økosystem

Trælasten er tænkt som et lille kredsløb, hvor alle skaber værdi for hinanden – og naboliv, handelsliv og erhvervsliv forenes.